Jak będzie wyglądała kuchnia w tym roku? Przede wszystkim stawiamy na otwarte przestrzenie, sprzyjające kontemplowaniu czasu z rodziną. Projektanci wskazują na trzy kluczowe materiały: marmur, kamień i miedź. Pojawią się też intensywne kolory i oryginalne wzory i faktury. Przedstawiamy kilka najważniejszych rozwiązań.
Dość mocno już osadzony trend projektowania kuchni połączonej z jadalnią i z salonem został podkreślony również w tym roku. W czasach wiecznego pędu, niezliczonych obowiązków związanych z pracą i z domem, mocno podkreśla się chwile spędzane z rodziną. Sprzyjają temu otwarte przestrzenie, dzięki temu nawet w czasie przygotowywania posiłków, w których nie biorą udziału pozostali domownicy, mamy ze sobą kontakt. Sposobem na uzyskanie jednolitej przestrzeni jest zastosowanie jednego przewodniego koloru lub materiału we wszystkich pomieszczeniach, np. to samo wykończenie podłogowe.
Stawiamy na minimalizm
Dlaczego właśnie minimalizm? Otwarte przestrzenie dobrze prezentują się właśnie w tym stylu. Większość akcesoriów i małych sprzętów kuchennych jest ukryta w szafkach o dużych frontach i szafach pełniących funkcję spiżarni – tutaj często stosuje się drzwi przesuwne. Sprzęty AGD są zabudowane, a meble są zazwyczaj pozbawione uchwytów – zastępujemy je mechanizmem uruchamianym przez naciśnięcie rogu frontu. Ozdobę wnętrza stanowią przedmioty codziennego użytku w designerskim wydaniu: ekspres kuchenny, toster i armatura kuchenna. Całkowicie rezygnujemy z otwartych półek. Jeśli nie jesteśmy przekonani do zamkniętej zabudowy, możemy zdecydować się na salon otwarty na kuchnię oraz meble z przeszklonymi frontami. Taka jednolita zabudowa kuchenna, niejako przedłużona na pozostałe pomieszczenia, daje efekt harmonii – dodatkowo uzyskujemy efekt optycznego powiększenia wnętrz.
Co zmienia się w kolorach?
W niepamięć odchodzi biel na wysoki połysk. W tym roku zdecydowanie wnętrza kuchenne zostały zdominowane przez kolory ziemi, ale w wersjach matowych i satynowych. Projektanci wnętrz zdecydowanie wskazują na czerń, grafit, czerwień, bordo, brąz i czekoladę, a także oryginalne odcienie zieleni, np. szafir, szałwia, mięta. Hitem sezonu są metaliczne barwy: złoto, miedź, mosiądz i stal nierdzewna. A wszystko to w monochromatycznych wersjach.
Wybieramy materiały
W związku z silnym nawiązaniem do natury, istotne miejsce zajmuje drewno olejowane – orzech i jesion. Ma odzwierciedlać naturalne drewno, więc jak najbardziej na miejscu są wszystkie widoczne sęki, spękania i przebarwienia. Drugim bardzo ważnym materiałem jest kamień i granit. Niezwykle modny jest marmur z wyeksponowanymi charakterystycznymi „żyłkami” – marmur Calacatta i Carrara. Popularność zyskuje również konglomerat kwarcowy, składający się prawie w 100% z naturalnych surowców. Do złudzenia przypomina naturalny kamień, za to jest odporny na zabrudzenia i mechaniczne uszkodzenia. Tańszym rozwiązaniem są blaty z cyfrowym nadrukiem imitującym kamień i drewno. W modnej kuchni znajdzie się też miejsce na szkło, mosiądz, stal, aluminium i złote akcenty.
Ekologiczne rozwiązania
Projektanci podkreślają również we wnętrzach prywatnych odpowiedzialność za środowisko naturalne. Dlatego przy wyborze sprzętów AGD koniecznie zwracajmy uwagę na ich klasę energetyczną. Ważne jest też oszczędzanie wody, tutaj pomocna okaże się dobrej jakości armatura kuchenna. Z tego względu warto rozważyć kupno baterii bezdotykowej, w której wypływ wody sterowany jest za pomocą sensora – to ma ogromny wpływ zarówno na ekologię, jak i funkcjonalność.