Czym wyróżnia się nowoczesna kuchnia? Długo kojarzyła się z minimalistycznym wystrojem, wykończeniem na wysoki połysk czy zaawansowanymi technologicznie AGD podłączonymi do wi-fi. Dziś jednak nowoczesność pojawia się także w innych odsłonach. Multimedialność sprzętów jest nieco poskromiona – głównie na rzecz rozwiązań, które zapewniają maksymalną ergonomię, a przy tym są przyjazne dla środowiska i pozwalają oszczędzać naturalne zasoby.
Można dyskutować, czy konieczne jest zamieszczanie ekranu dotykowego na lodówce albo podłączenie okapu do internetu. Tu wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i gustów. Za to już niższe zużycie wody stanowi wymierną korzyść zarówno dla domowego budżetu, jak i środowiska. Stąd też funkcjonalność w nowoczesnej kuchni idzie m.in. w takim kierunku.
Nowoczesna kuchnia w duchu minimalizmu, czyli mniej znaczy więcej
Podejście minimalistyczne dotyczy nie tylko designu, lecz także szeroko pojętego stylu życia. Podążanie za szybko zmieniającymi się trendami i dynamiczna konsumpcja stopniowo ustępują bardziej świadomym wyborom. W ten sposób chociażby wyposażenie domu dobrze znosi próbę czasu, a kluczową rolę w tym obszarze odgrywają przemyślane funkcjonalności oraz długowieczne materiały i komponenty. Paradoksalnie jednym z czołowych trendów jest… wychodzenie poza trendy. Tu dobrym scenariuszem jest minimalizm. Świetnie zaprojektowane produkty w tym nurcie są uniwersalne wzorniczo, ergonomiczne, można je też swobodnie wzbogacać za pomocą dodatków i dekoracji.
Minimalizm nie oznacza też wrażenia surowości czy monotonii form i kolorów. Przykład? W nowoczesnej kuchni coraz większą popularnością cieszą się naturalne wzory drewna i kamienia. Stanowią odpowiednią bazę aranżacyjną na lata, a przy tym dodają wnętrzu przytulności. Łagodne kształty i desenie pojawiają się też na materiałach wykończeniowych, kuchennym AGD, finezyjnych uchwytach meblowych. Aspekt innowacji dotyczy tu zwłaszcza użytych surowców – nieskomplikowanych pod względem produkcyjnym (ulga dla środowiska!), odpornych na wymagające warunki kuchenne, często też powstających w duchu zero waste i recyklingu. Ukłon w stronę natury widoczny tu jest zarówno pod względem designu, jak i technologii oszczędzających wodę czy energię. Dlatego szczególną uwagę warto zwrócić na armaturę. Minimalizm projektowy pozwala wydobyć z takich sprzętów najlepsze walory wizualne (harmonijne, eleganckie formy) oraz skupić się na pełnej funkcjonalności.
Nowoczesne baterie kuchenne
Nie ma jednej gotowej recepty na wygodę w nowoczesnej kuchni, stąd duże znaczenie ma możliwość personalizacji. Uwzględniając różnorodne potrzeby, KLUDI proponuje koncepcję Kitchen Competence, w ramach której do wyboru są trzy poziomy rozwiązań w dziedzinie armatury: Comfort, Comfort Plus i Excellence.
Wariant Comfort przygotowano po to, by zapewnić wszystkie funkcje przydatne do codziennych prac kuchennych. Szczególnie istotne są obrotowe wylewki, które pozwalają wygodnie korzystać z baterii w różnych typach zabudowy kuchni, w tym z wyspami kuchennymi. Można je docenić także wtedy, gdy zlew nie jest duży i dostęp do baterii z różnych stron znacznie ułatwia jej obsługę.
Pakiet Comfort Plus zaś ciekawie rozwija wersję podstawową, uzupełniając ją o dodatkowe funkcjonalności. Tu godne wyróżnienia są takie ergonomiczne rozwiązania, jak poręczne wyciągane wylewki (zwiększają zasięg baterii), opcja regulacji typu i natężenia strumienia (do napełniania naczyń lub sprawniejszego płukania i zmywania) oraz złącze KLUDI Bajonett (jednym ruchem można wyciągnąć baterię z cokołu, tak by np. otworzyć okno przy zlewozmywaku).
Wersja Excellence zaś najpełniej wyraża ideę komfortu i ekskluzywności w nowoczesnej kuchni. Oferowane baterie można obsługiwać bezdotykowo, co zapewnia sensor ruchu. Wystarczy jedynie poruszyć ręką, by uruchomić przepływ wody. Taka obsługa armatury przynosi też spore korzyści z perspektywy oszczędzania naturalnych zasobów. Warto bowiem pamiętać, że niższe zużycie wody to także mniejsze nakłady energii na jej dostarczenie czy podgrzanie. W ten sposób codzienna wygoda idzie w parze ze świadomym, proekologicznym podejściem do życia. A na tym powinna bazować koncepcja nowoczesnej kuchni.